Politikacılarla Özdeşleşen İkonik El Hareketleri
14 Mayıs 2023 seçimleriSaatler öncesinden siyasetçilerin kullandığı sembollere bir göz atarak biraz geriye gitmek istedik.
Tarih boyunca birçok ismin kendileriyle ilişkilendirilen ikonik el hareketleri vardır. Bazıları gri kurt, bazıları başparmak. Dünyada farklı anlamlarda kullanılan sembollerin ülkemizde de bir siyasi ideolojiyi temsil etme mücadelesidir. Gelin bu işaretlerin ne anlama geldiğine ve çıkış noktalarına bir göz atalım.
Millet İttifakının simgesi haline gelen “kalp” işareti.
2023 Türkiye genel seçimlerinde 13. cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Mitinglerinde kullandığı ve Millet İttifakı tarafından kullanılmaya devam edilen kalp işareti, ittifakın sembolü haline geldi.
Alparslan Türkeş ile ilişkilendirilen “boz kurt” işareti.
Milliyetçi Hareket Partisi ile özdeşleşen bozkurt işareti günümüzde ülkemizde en çok bilinen siyasi sembollerin ortasında yer almaktadır. Bozkurt, Türk destanlarına yön veren cesur ve özgür bir ruhu temsil eder. Alparslan Türkeşile sembol haline gelen bu işaret halen kullanılmaktadır.
Necmettin Erbakan ve “başparmak” işareti.
Günümüzde sosyal medyada bir beğeni işareti olarak kullanılan bu işaret, kısaca beğenmenin ve her şey yolunda demenin kısa yoludur. Refah Partisi’nden Necmettin ErbakanIle tanımlanan.
Dört anlamına gelen “Rabia” işareti.
Arapça’da ‘dördüncü, dört’ anlamına gelen ‘Rabia’, Mısır’da Darbe karşı direnişin sembolü haline gelmişti. Ülkede yaşanan katliamlar sırasında darbenin işaret ettiği sembol tersine döner hızla yayılır.
Turgut Özal ve “ANAP Selamı”
1980’li yıllara Türk siyasetine damgasını vuran Anavatan Partisi ile bütünleşerek, Turgut ÖzalHalkın sağ ve sol ellerini başlarının üzerinde kavuşturarak selam vermesiyle görüş ayrılığının olmadığı ve birliği temsil ettiği vurgulanır.
Süleyman Demirel ve “şapka” selamı.
“Ecevit tutmasaydı şapka takardım” diyerek, Süleyman Demirel ile birlikte sembol haline gelen fötr şapka, O da selamlarını paylaştı. Halkı selamlarken şapkasını sallayarak akıllara gelen bu selamlama şeklinin halk tarafından neden yapıldığı tam olarak anlaşılamadı.
Ülkemizdeki siyasetçilerin kullandıkları ve okul haline getirdikleri; Çoğumuzun kullandığı bu işaretlerin yanı sıra en çok bilinen yabancı sembollerden bahsedelim.
-
Angela Merkel-Raute
Almanca’da “Merkel Rütbesi” Eşkenar dörtgen olarak bilinen el hareketine güç elması da denir. Kendi gücünü diğerine empoze etmek anlamında kullanılır.
-
H * tler – N * zi Selamı
Nasyonal Sosyalist Alman Kurmay Partisi lideri Adolf Hitler’e itaat göstermek için kullanılan ve Alman ulusuna ve savaş çabasına şükrandan söz eden uzatılmış bir selamlama şeklidir. 1923’ten beri sadece üyeler tarafından kullanılırken, 1926’da bu selamlaşma şekli kullanılmaya başlandı.Parti içinde gerekli görüldü.
Bunlara ek olarak, muhtemelen çoğumuzun bundan sonra öğreneceği bazı bilinmeyenler var, bunlar şu şekilde:
-
Filipinler – Laban Burcu
Laban işareti, başparmak yatay olarak uzatılmış ve işaret parmağı yukarı bakacak şekilde yapılan Filipinli bir el hareketidir ve diğer parmaklar “Laban” anlamına gelen L harfini oluşturacak şekilde kapalı bırakılmıştır. Uzun süre ülkeyi yönetti. Ferdinand Marcos’unFilipinler’e karşı bir ayaklanmada havaya çıkan “L” sembolleri, Filipinler’de demokrasiyi ve direnişi temsil ediyor.
-
Mumbai – Yoga Sembolü
Halk arasında iyi bilinen Hintli aktör Rajinikanth tarafından tanınan bir yogik sembol. Benzer logolara sahip markaları ve siyasi oluşumları kızdırdı. Son zamanlarda, aktör Tamil Nadu’da bir siyasi parti kuracağını söyledi.
-
Hong Kong – Üç Parmak
Çin’de halk tarafından sıklıkla kullanılan bu sembol, dayanışma anlamına gelir ve özgürlüğü sembolize eder; tiranlığa karşı demokrasiyi savunur. Tayland’daki protestolarda sıklıkla kullanılan bu sembol “Devrim herkesi etkiler” nedeniyle yasaklandı. Ancak bu el hareketi, Çin’in sıkılaşan denetimine karşı protestolarda kullanıldığı ve halen kullanılmakta olduğu Hong Kong’a hızla yayıldı.
Çok uzun süredir var olan ve yaygın olarak kullanılan işaretler:
Churchill ile popüler hale gelen “zafer” işareti.
Tüm dünyada “zafer” olarak kullanılan İngilizce Victory kelimesinin baş harfi olan V’yi simgeleyen “V” işareti; II. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere Başbakanı Winston Churchill aracılığıyla yaygınlaştı.1960’lardan beri barış anlamında kullanılmaktadır.
Yükselen Yumruk
Dayanışma ve desteğin sembolü olarak kullanılan sağ yumruk 1917’de Dünya Sanayi İşçileri tarafından logo olarak kullanıldı1936-1939 İspanya İç Savaşı’nda Cumhuriyetçi gruplar anti faşist Selam olarak kullandıkları bir selam haline geldi. Bu selamlama Avrupa’daki anti-faşistler ve solcular tarafından da desteklendi.
Verdiğimiz örnekler gibi bir siyasi sembol oluşturulduğunda, Bu sembol bireyler üzerinde öngörülen etkiyi bırakırsa, sembolün sahibi güç kazanır. ve gücünü bu sembolle sürdürmektedir. Gördüğümüz gibi bu semboller kendi gerçekliklerini korumaya devam ediyor. Tıpkı bugün olduğu gibi.